Bucurie duhovnicească lângă moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron

Viața parohiei Iunie 16, 2017

Galerie foto | Facebook

300 de credincioşi au luat parte duminică, 28 august, la un pelerinaj special, organizat în Parohia Poieniţa din Protopopiatul Paşcani. Cu această ocazie au fost aduse spre închinare de la Mănăstirea Bisericani, judeţul Neamţ, moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron şi o icoană făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon.

Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată de preotul paroh Marius Ionuţ Tabarcea în jurul orelor 17:30, aceasta fiind purtată de Arhim. Serafim Mihali, stareţul mănăstirii Bisericani. A urmat rostirea Canonului de rugăciune închinat Sfântului Teodor Tiron. Un sobor format din 13 preoţi şi un diacon au săvârşit apoi Taina Sfântului Maslu şi slujba Acatistului.

Spre final, au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire şi de binecuvântare a credincioşilor. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, părintele protopop Pavel Postolachi a subliniat rolul sfinţilor în viaţa Bisericii: „Urmând calea dreptei credinţe, sfinţii şi-au dedicat existenţa trăirii în Hristos şi au mărturisit învăţătura Sa, uneori chiar cu preţul muceniciei. Este şi cazul Sfântului Teodor Tiron, ale cărui Sfinte moaşte au poposit astăzi în această poiană a credinţei. Trăitor în secolul al III-lea, pe vremea împăraților Diocletian, Maximian și Maximin acesta era originar din cetatea Mialon, din Amasia. Sfântul a fost ales în oastea imperială, cea mai importantă la aceea vreme. Era un ostaș apreciat, dar niciodată nu și-a pierdut credința sa către Dumnezeu. Din acest motiv, împăratul persecutor a ales să-l supună mai multor chinuri, care în final i-au adus cununa muceniciei, în ziua de 17 februarie, anul 303.”

Sfântul Teodor Tiron este prăznuit de Biserica Ortodoxă și în prima sâmbătă din Postul Mare, numită și „Sâmbătă Sfântului Teodor", datorită minunii colivei, săvârșită de Sfânt la 50 de ani după moartea sa. Repere din viaţa Sfântului precum şi descrierea minunii colivelor au fost surprinse într-un număr special al publicaţiei „Viaţa Creştină”, editat în această zi de Parohia Poieniţa.

Alături de preotul paroh, la întâlnirea din acest an au slujit pr. protopop Pavel Postolachi, pr. secretar Ioan Gigi Daniel, arhim. Serafim Mihali (Mănăstirea Bisericani), pr. Florin Călăraşu (Paşcani), pr. Petru Toma Pristavu (Costişa, Roznov), pr. Ionuţ Ailincăi (Humosu), pr. Ionuţ Muraru (Slobozia), pr. Ovidiu Drîmbu (Lespezi), pr. Vasile Roşu (Vânători), pr. Ioan Strilciuc (Criveşti), pr. Vasile Stejar (Hîrtoape), pr. Nicolae Apetroaiei (Gura Bîdiliţei), diac. Daniel Dimitriu Sîrghie (Paşcani).

Organizat pentru al optulea an consecutiv, evenimentul religios din Poieniţa, a devenit o tradiţie în comuna Vânători şi întâlneşte de fiecare dată în comuniune preoţi şi sute de credincioşi din parohiile învecinate.

Galerie foto | Facebook

Citește alte articole despre: Sfantul Teodor Tiron, Parohia Poieniţa, pelerinaj